De premenopauze is de eerste fase van de overgang, de fase vóór de menopauze, het moment waarop een vrouw haar laatste menstruatie ervaart.
De pre menopauze kan enkele jaren duren en begint vaak rond de leeftijd van 40, hoewel deze fase bij sommige vrouwen eerder of later kan starten. Tijdens de premenopauze begint de hormoonproductie, met name de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron, geleidelijk te veranderen en te fluctueren. Dit kan leiden tot verschillende klachten en veranderingen in lichaam en geest.
De premenopauze is een natuurlijke fase van het verouderingsproces en markeert het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw. Het is belangrijk en helpend om deze fase met een positieve houding tegemoet te gaan – het is een bijzondere poort naar een nieuwe levensfase en hoeft niet gepaard te gaan met fysiek of psychisch lijden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke klachten die de pre menopauze met zich mee kan brengen, zodat je deze fase van de overgang kunt herkennen en eventueel stappen kunt ondernemen. Zo is het in deze fase extra belangrijk om in te zetten op een gezonde leefstijl en stressmanagement. Daarmee kun je veel klachten verminderen of vermijden en wordt het vaak al een stuk makkelijker om met eventuele uitdagingen om te gaan die de (pre)menopauze met zich mee kan brengen.
Wat is premenopauze? (betekenis)
De premenopauze wordt ook wel de perimenopauze genoemd. In deze fase begint je hormoonbalans te veranderen en kun je de eerste overgangsklachten gaan ervaren. Of en hoe veel klachten je ervaart verschilt per vrouw. Er zijn ook vrouwen die in de premenopauze vrijwel niks merken. De meeste vrouwen merken in ieder geval wat klachten op naarmate ze dichterbij de menopauze (de laatste menstruatie) komen.
Eerste symptomen premenopauze
De eerste symptomen van de premenopauze, ook wel perimenopauze genoemd, zijn vaak subtiel en kunnen variëren van vrouw tot vrouw.
Verandering in de menstruatiecyclus
Een van de meest voorkomende vroege tekenen is een verandering in de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus kan onregelmatiger worden: dan weer korter, dan weer langer. Je menstruaties kunnen ook zwaarder of juist lichter worden, en je kunt veranderingen opmerken in je PMS-symptomen.
Opvliegers & nachtzweten
Opvliegers zijn een ander veelvoorkomend vroeg symptoom van de overgang. Bij een opvlieger krijg je het plotseling heel warm en kun je een rood gezicht krijgen en gaan zweten. Opvliegers kunnen overdag en ‘s nachts voorkomen. ‘s Nachts lijden ze vaak tot hevig nachtelijk zweten. Hierdoor kunnen slaapproblemen ontstaan, waardoor je je overdag meer prikkelbaar voelt.
Stemmingswisselingen
In het algemeen kan je stemming lijden onder de hormonale veranderingen tijdens de premenopauze, omdat de hormonen die de hoofdrol spelen ook belangrijke functies in je hersenen vervullen.
Stemmingswisselingen zijn dan ook een ander vroeg teken van de pre menopauze. Je kunt gevoelens van angst, depressie, huilbuien of prikkelbaarheid ervaren, vaak zonder duidelijke aanleiding. Deze emotionele schommelingen worden deels veroorzaakt door hormonale veranderingen en kunnen versterkt worden door bijvoorbeeld een gebrek aan steun van je omgeving of een grote werkdruk. Het is belangrijk om in deze periode te doen wat mogelijk is om goed voor jezelf te zorgen en ruimte en rust te creëren voor je lijf om een nieuwe balans te vinden.
Veranderingen in libido & vaginale droogheid
Sommige vrouwen kunnen tijdens de premenopauze ook veranderingen in hun libido vaginale droogheid ervaren.
Gewichtstoename
Gewichtstoename en een droge huid zijn andere veelvoorkomend symptomen. De symptomen van de pre menopauze kunnen in ernst variëren van mild tot zeer ingrijpend, afhankelijk van de individuele hormonale schommelingen en gevoeligheid.
Het herkennen van de vroege overgangsklachten kan vrouwen helpen om op tijd passende maatregelen te nemen; misschien wil je een bezoek brengen aan je huisarts of een andere specialist, een boek lezen over de overgang of je leefstijl aanpassen.