3 min lezen

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van de vrouw. Tijdens deze periode verandert je hormonale balans drastisch en stopt uiteindelijk je menstruatie.

Deze veranderingen kunnen leiden tot een reeks van symptomen die per vrouw variëren in intensiteit en duur. Hieronder bespreken we 8 veelvoorkomende overgangsklachten.

Wat zijn overgangsklachten?

Tijdens de overgang ga je van de vruchtbare fase van je leven naar de onvruchtbare periode. Je hormonen vinden een nieuwe balans en dat kan gepaard gaan met overgangsklachten. Maar vooral in het begin van de overgang is het niet altijd duidelijk dat bepaalde klachten getriggerd worden door een tijdelijke hormonale disbalans. Je kunt bijvoorbeeld weken of maanden rondlopen met stemmingswisselingen of slaapproblemen zonder door te hebben dat ze iets te maken hebben met de overgang. 

Symptomen overgangsklachten

Daarom is het belangrijk dat er toegankelijke informatie beschikbaar is over overgangsklachten. Zo kun je op tijd eventuele vervolgstappen nemen. Raadpleeg je arts als je klachten ervaart die je niet direct kunt plaatsen of als je vermoedt dat je in de overgang bent.

Klachten overgang

Overgangsklachten kunnen heel divers zijn, mede doordat de hormonen die de hoofdrol spelen tijdens de overgang (progesteron en oestrogeen) bij veel verschillende processen in je lichaam betrokken zijn. Mogelijke symptomen gaan dus verder dan een onregelmatige menstruatiecyclus en opvliegers.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

We zetten hieronder 8 veelvoorkomende overgangsklachten voor je op een rijtje.

1. Opvliegers

Opvliegers zijn misschien wel het meest bekende symptoom van de overgang. Ze gaan vaak gepaard met een rode huid en zweten en kunnen zowel overdag als ‘s nachts voorkomen. Opvliegers komen door een daling van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Daar moet het warmte-centrum in je hersenen, dat je temperatuur regelt, aan wennen. Je lichaam krijgt soms opeens seintjes dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is

2. Nachtzweten

Veel vrouwen hebben vooral ‘s nachts last van opvliegers, wat ervoor zorgt dat ze hevig gaan zweten. Daar word je vaak wakker van, en dat kan ervoor zorgen dat je overdag weer meer prikkelbaar bent en je ook slechter in slaap kunt vallen. Zo kan een vervelende vicieuze cirkel ontstaan. 

3. Slaapproblemen

Ook als je niet zoveel last hebt van nachtelijke opvliegers kan het zijn dat je tijdens de overgang slaapproblemen ervaart. Vaak komt dat dan door stress en spanning. Gelukkig zijn de slaapproblemen meestal tijdelijk. 

4. Stemmingswisselingen

De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen ook grote invloed hebben op de stemming. Dat komt doordat hormonen die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je emoties uit balans worden gebracht. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, somberheid en huilbuien. 

5. Vaginale droogheid en pijn

Door de afname van oestrogeen wordt tijdens de overgang het vaginale weefsel dunner en droger, wat kan leiden tot ongemak, jeuk en pijn tijdens seks. Dit is vaak goed op te lossen met oestrogenen die je vaginaal toedient. Deze behandeling kent minder bijwerkingen dan andere vormen van hormoontherapie. 

6. Gewichtstoename

Veel vrouwen merken tijdens de overgang dat ze gemakkelijker aankomen, vooral bij de buik. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonale veranderingen die de vetverdeling in het lichaam beïnvloeden, een tragere stofwisseling, en verminderde spiermassa bijdragen aan gewichtstoename.

7. Verminderd libido

Een afname van het libido is een andere veelvoorkomende klacht. Dit kan te maken hebben met hormonale veranderingen, maar ook met de eerder genoemde vaginale droogheid en pijn. Bovendien kunnen de emotionele en fysieke stressoren die met de overgang gepaard gaan ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks. 

8. Concentratie- en geheugenproblemen

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van hersenmist en concentratieproblemen. Dit kan te maken hebben met slaapgebrek, stress, en de daling van het oestrogeengehalte in je lichaam. 

Wat te doen bij overgangsklachten?

Belangrijke leefstijlfactoren zoals een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap kunnen overgangsklachten verlichten. Ook stressmanagementtechnieken zoals yoga en meditatie kunnen heel effectief zijn. Voor sommige vrouwen is hormonale substitutietherapie (HST) een goede optie, maar dit moet altijd in overleg met een arts worden besloten vanwege de mogelijke bijwerkingen en risico’s. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Ready to try Aurum for yourself?