In de overgang ga je langzaam van de vruchtbare fase van je leven naar de onvruchtbare fase.
Je eierstokken stoppen met het produceren van hormonen en je wordt uiteindelijk niet meer ongesteld. Alles bij elkaar kan de overgang tot wel 10 jaar duren, maar hoe lang deze periode precies duurt en op welke leeftijd de overgang begint verschilt per vrouw. Wel is er iets te zeggen over de gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint en wanneer de laatste menstruatie plaatsvindt.
Vanaf welke leeftijd overgang?
Gemiddeld begint de overgang rond een leeftijd van 47 jaar, maar de precieze leeftijd is bij iedere vrouw anders. Bovendien ervaart niet elke vrouw symptomen vanaf het moment dat haar hormonen beginnen te schommelen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter of juist langer na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook (meer) bloedstolsels.
Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk word je helemaal niet meer ongesteld. De menopauze heeft plaatsgevonden als er 1 jaar lang geen menstruaties meer zijn geweest; dit moment is dus alleen achteraf vast te stellen. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar.
Gemiddelde leeftijd overgang
De overgang begint gemiddeld dus rond een leeftijd van 47 jaar en de menopauze vindt gemiddeld op een leeftijd van 51 jaar plaats. Er zijn ook vrouwen die veel eerder en/of veel langer overgangsklachten ervaren, en vrouwen die er juist veel korter en/of minder last van hebben. De leeftijd waarop je moeder of zussen in de overgang kwamen, kan een indicatie geven van wanneer jij dit zult meemaken. Genetische factoren spelen namelijk een grote rol als het gaat om de timing van de overgang.
Hetzelfde geldt voor sommige leefstijlfactoren zoals roken. Roken kan de overgang tot twee jaar eerder laten beginnen, omdat het de bloedtoevoer naar de eierstokken vermindert, wat hun functie beïnvloedt. Aan de andere kant kan een gezonde levensstijl, met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, je helpen om een gezonde hormonale balans te behouden.
Vrouwen die chemotherapie of bestraling ondergaan en vrouwen die bepaalde medische aandoeningen zoals auto-immuunziekten hebben, kunnen ook eerder in de overgang komen. Tenslotte veroorzaakt het verwijderen van de eierstokken (oöforectomie) een onmiddellijke overgang, ongeacht de leeftijd. Dit staat bekend als chirurgische menopauze.
Tot welke leeftijd duurt de overgang?
Na de menopauze begint de postmenopauze, de laatste fase van de overgang. In de post menopauze zoekt je lichaam een nieuwe balans na alle veranderingen die hebben plaatsgevonden. Dat kan tot een paar jaar duren, en in die periode is het normaal om nog wat overgangsverschijnselen te merken. Het is belangrijk om in deze periode extra aandacht te besteden aan je gezondheid, aangezien het risico op bepaalde aandoeningen, zoals osteoporose en hartziekten, kan toenemen.
Over het algemeen nemen overgangsklachten in ieder geval twee jaar na de laatste menstruatie echt wel af. Je zult zien dat je je steeds meer in balans voelt. Je bent aan het landen in een nieuwe levensfase die ook heel veel moois met zich meebrengt. Veel vrouwen voelen zich na (en soms ook tijdens!) de overgang heel krachtig en ervaren in deze fase meer focus en levenslust. Het wordt makkelijker om jezelf op nummer één te zetten en je voelt beter wat echt belangrijk voor je is in het leven. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.