Inhoudsopgave
Hoofdpijn komt vaak voor tijdens de overgang. Sommige vrouwen krijgen zelfs last van migraine-aanvallen die gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid. Vooral als je eerder al vaak last had van hoofdpijn rondom je menstruatie, kan het zijn dat je klachten tijdens de overgang verergeren. Maar ook als dit nooit eerder een probleem voor je was kun je tijdens de overgang toch last krijgen van vervelende hormoongerelateerde hoofdpijn. Hieronder lees je wat mogelijke oorzaken zijn en wat je kunt doen om je klachten te verminderen.
Hormonale schommelingen en hoofdpijn
De schommelingen in het hormoon oestrogeen zijn een belangrijke oorzaak van hoofdpijn en migraine tijdens de overgang. Oestrogeen beïnvloedt veel processen in het lichaam en brein en wanneer de hormoonniveaus flink fluctueren, kan dit leiden tot hoofdpijn. Niet alleen tijdens de overgang, maar ook voor je menstruatie, tijdens/na de zwangerschap en als je borstvoeding geeft. Daarnaast kunnen indirecte overgangsklachten hoofdpijn verergeren. Denk aan slaapproblemen, nachtzweten, stemmingswisselingen en stress. Een slechte nachtrust kan bijvoorbeeld resulteren in spanningshoofdpijn en langdurige stress kan migraine-aanvallen triggeren. Het goede nieuws? Na de overgang (in de postmenopauze) verdwijnen hoofdpijnklachten vaak omdat je lichaam dan een nieuwe hormonale balans heeft bereikt.
Wat kun je doen tegen hoofdpijn tijdens de overgang?
Als je tijdens de overgang regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om de klachten te verminderen. Hieronder hebben we een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Soms wordt hoofdpijn veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, die behandeling nodig hebben. Je huisarts kan ook medicatie voorschrijven als je migraine-aanvallen ervaart.
1. Houd een hoofdpijndagboek bij
Door een dagboek bij te houden, kun je patronen in je pijnklachten ontdekken. Noteer wanneer je hoofdpijn hebt en wat je die dag hebt gegeten, hoe je hebt geslapen en of je stress hebt ervaren. Zo kun je triggers zoals bepaalde voedingsmiddelen of slaapschema’s identificeren.
2. Kies voor rust en ontspanning
Neem direct rust zodra je hoofdpijn voelt opkomen. Doe het in het algemeen rustiger aan en voorkom overbelasting. Ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken, zoals pursed lip breathing of de straw breath-oefening, kunnen helpen om stress te verlagen en hoofdpijn te voorkomen. Hierbij adem je in door je neus en uit door je mond met getuite lippen, alsof je door een rietje uitademt. Maak hierbij je uitademing wat langer dan je inademing.
3. Let op je houding en beweging
Een verkeerde houding of spanning in je nek en schouders kan hoofdpijn veroorzaken. Let dus op je werkhouding als je achter een laptop werkt en neem regelmatig pauzes. Overweeg ook om een massage te boeken of een fysiotherapeut te raadplegen als je veel vastgezette spanning in je spieren voelt. En zorg dat je voldoende beweegt. Kies rustige activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga. Let op bij krachttraining, want dit kan de spanning in je hoofd en nek verhogen.
4. Pas je voedingspatroon aan
Sommige voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn uitlokken. Minder koffie drinken of zelfs helemaal stoppen kan verlichting bieden, hoewel het in het begin juist tijdelijk voor meer hoofdpijn kan zorgen. Experimenteer met je dieet en kijk wat voor jou werkt.
5. Verbeter je nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel om hoofdpijn te verminderen. Zorg voor een vast slaapschema, een donkere slaapkamer en een ontspannen avondroutine. Als nachtzweten je slaap verstoort, kunnen ademhalingsoefeningen of koele beddengoedopties helpen.
6. Overweeg alternatieve behandelingen
Bij sommige vrouwen helpen alternatieve therapieën zoals acupunctuur, homeopathie en orthomoleculaire therapie. Overleg met een professional over mogelijke behandelingen.
7. Koudetherapie
Bij acute hoofdpijn kan een icepack verlichting bieden. Leg deze enkele minuten op je voorhoofd of nek om de pijn te verminderen.
Wanneer wordt hoofdpijn minder?
Het goede nieuws is dat hoofdpijn in de meeste gevallen afneemt zodra je in de postmenopauze bent. Je lichaam vindt een nieuwe balans en veel van de hormonale schommelingen die hoofdpijn veroorzaken, verdwijnen. Tot die tijd kunnen bovenstaande tips je helpen om de klachten te verlichten.