4 min lezen

De overgang is geen ziekte, afwijking of foutje van Moeder Natuur; het is een bijzondere transformatieperiode die je naar een waardevolle nieuwe levensfase leidt. Maar tegelijkertijd gaat de overgang voor 80% van de vrouwen gepaard met vervelende klachten.

En die kunnen het knap lastig maken om je over te geven aan alle veranderingen en uit te kijken naar je volgende levensfase. Het is belangrijk dat je hierover kunt praten met artsen en dierbaren die je een gehoord en gezien gevoel geven. Kennis opdoen over overgangsklachten kan je ook helpen soepeler door deze periode heen te bewegen; hieronder lees je over 10 veelvoorkomende problemen die vrouwen ervaren, fysiek én mentaal.

Wat is de overgang?

Eerst even dit: de overgang is de hele periode waarin je langzaam van de vruchtbare naar onvruchtbare fase in je leven gaat. Die periode kan in totaal wel 10 jaar duren en begint gemiddeld rond een leeftijd van 45 jaar. Met de menopauze wordt letterlijk ‘laatste menstruatie’ genoemd; de menopauze vindt dus plaats tijdens de overgang en de twee termen betekenen niet hetzelfde. De menopauze vindt bij de meeste vrouwen plaats als ze rond de 50 zijn, maar dit verschilt per vrouw. De precieze leeftijd kun je trouwens achteraf pas vaststellen, als je menstruatie een jaar is uitgebleven. Dan heb je ook nog de perimenopauze, de periode vóór de laatste menstruatie, en de postmenopauze, de periode erna.

Symptomen overgang (vrouw)

Nu je weet wat die verschillende termen betekenen die je overal tegenkomt, kunnen we kijken naar veelvoorkomende overgangsklachten. De ene vrouw krijgt op een bepaald punt last van al deze klachten, de ander ervaart nauwelijks iets. De mate waarin vrouwen last hebben van klachten verschilt ook per persoon. Gebruik dit lijstje dus vooral niet om jezelf bang of pessimistisch te maken. Kennis over verschillende klachten geeft inzicht en helpt je ook klachten te herkennen die je misschien niet meteen aan de overgang zou linken. Het kan erg verwarrend zijn als je niet begrijpt waar iets vandaan komt.

1. Psychische klachten

De hormonen die de belangrijkste rol spelen tijdens de overgang, progesteron en oestrogeen, komen ook in je hersenen voor. Daarom kun je psychische klachten ervaren tijdens de overgang, zoals stemmingswisselingen, huilbuien, neerslachtigheid en angst.

2. Vermoeidheid

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau in je lichaam en vertraagt je stofwisseling. Daardoor kun je je moe voelen. Na de overgang vindt je lijf een nieuwe balans en voel je als het goed is weer energieker. Soms hebben vrouwen na de overgang zelfs meer energie dan ervoor.

3. Menstruatieklachten

De overgang gaat gepaard met veranderende menstruaties en eventueel ook menstruatieklachten. Je kunt bijvoorbeeld heftigere menstruaties krijgen of last hebben van spotting en stolsels. Uiteindelijk wordt je menstruatie steeds minder. Zoals je las heeft de menopauze plaatsgevonden als je een jaar niet ongesteld bent geweest.

4. Hoofdpijn

Hormoonschommelingen kunnen hoofdpijn en migraine-aanvallen veroorzaken. Als de overgang ook slaapproblemen geeft, kun je daardoor ook hoofdpijn krijgen. Als je hormonen een nieuwe balans vinden, vermindert de hoofdpijn gelukkig weer.

5. Buikpijn

Wist je dat de werking van je darmen voor een groot deel wordt bepaald door je hormonen? Vanwege allerlei veranderingen in je hormoonhuishouding kun je tijdens de overgang daarom last krijgen van darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en buikpijn.

6. Slaapproblemen

Overgangsklachten zoals nachtzweten of rusteloosheid kunnen je nachtrust beïnvloeden. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang ook meer stress en spanning, waardoor ze ’s nachts wakker liggen.

7. Hartkloppingen

Tijdens de overgang kan je zenuwstelsel een stuk gevoeliger worden. Dat kan invloed hebben op je hartslag; je hart kan plotseling sneller gaan kloppen of een tel overslaan. Hartkloppingen komen heel vaak voor bij vrouwen die in de overgang zitten en zijn gelukkig meestal ongevaarlijk. Maar neem altijd contact op met je arts als je ongerust bent.

8. Gewrichtspijn

Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau in je lichaam. Oestrogeen zorgt onder andere voor de vorming van collageen, een eiwit dat je spieren, pezen, kraakbeen en slijmvliezen soepel en gezond houdt. Als je minder oestrogeen in je lichaam hebt kun je drogere slijmvliezen krijgen en kan het kraakbeen tussen je gewrichten verdunnen, wat schuring en irritatie geeft als je beweegt. Dit op zich kan al pijn geven, maar kan ook leiden tot slijtage of ontstekingen. Daarnaast kunnen je botten wat poreuzer worden tijdens de overgang, waardoor je rugwervels wat kunnen inzitten en je (rug)pijn krijgt.

9. Misselijkheid

Sommige vrouwen hebben tijdens de overgang last van misselijkheid, oprispingen of moeten zelfs overgeven. De misselijkheid die je kan ervaren tijdens de overgang lijkt een beetje op de ochtendmisselijkheid die je kunt voelen als je zwanger bent. Gember is een effectieve natuurlijke remedie je hiervoor kan inzetten. Als je heel misselijk bent kan het ook helpen om aan een flesje of doekje met ontsmettingsalcohol te ruiken. Doe dit niet te vaak.

10. Vaginale klachten

Tijdens de overgang verandert je vaginale microbioom, de aanmaak van collageen, de vochtigheid van je vagina en mogelijk zelfs de lengte en breedte ervan. Dat kan ervoor zorgen dat penetratieve seks tijdelijk wat minder fijn of zelfs pijnlijk is en je sneller een blaasontsteking oploopt. Als je deze vaginale of seksuele klachten wat wilt verlichten kun je kijken of oestrogeengel of -crème voor de vagina werkt voor jou. Vaginale oestrogeen kan de bloedsomloop en vochtigheid van je vagina verbeteren en voedt je vaginale microbioom. Gebruik je dit product op de juiste manier, dan zitten er niet dezelfde risico’s aan verbonden als oestrogeen die je slikt of ergens anders op je lichaam smeert. Schroom tenslotte ook niet om een tripje naar de seksshop te maken, het is heel normaal als je wat meer stimulering of glijmiddel nodig hebt om van seks te kunnen genieten in deze periode.

Misschien vind je dit ook leuk

Ready to try Aurum for yourself?