2 min lezen

Tijdens de overgang spelen verschillende hormonen een belangrijke rol. Oestrogeen is een van die hormonen.

Oestrogeen is cruciaal voor het dagelijkse functioneren en een gezond lichaam. Oestrogeen beschermt bijvoorbeeld onder andere je zenuwen tegen schade, stabiliseert de bloeddruk en cholesterolspiegel, beschermt je botten, houdt je libido op peil en zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met stress. Het heeft ook een grote invloed op de aanmaak van serotonine, endorfine en oxytocine, stofjes die je stemming beïnvloeden. Tijdens de overgang daalt de oestrogeenspiegel flink, en dat kan klachten geven. Hieronder lees je meer over een oestrogeen tekort.

Oestrogeen tekort

Oestrogeen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende typen oestrogeen, zoals oestradiol, oestron en oestriol. Deze stofjes worden voornamelijk in je eierstokken gemaakt, maar je bijnieren en vetcellen zijn ook betrokken bij de productie van oestrogeen. Tijdens de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam gestaag af. Gemiddeld maakt je lichaam na de overgang zo’n 60% minder oestrogeen aan dan daarvoor. De productie van een ander belangrijk hormoon, progesteron, daalt tot bijna nul. De balans tussen deze hormonen wordt dus ook anders. Je lichaam moet zich aanpassen aan deze nieuwe situatie, en je kunt in de tussentijd best wat vervelende klachten ervaren. Je lichaam heeft na de overgang nog een (kleinere) hoeveelheid oestrogeen nodig en moet een nieuwe manier vinden om het te produceren, want het wordt niet meer aangemaakt door de eierstokken. Je vetweefsel neemt deze belangrijke taak over. Dat is een van de redenen waarom veel vrouwen tijdens en na de overgang wat meer vet vasthouden dan voorheen.

Oestrogeen tekort symptomen

Een tekort aan oestrogeen kun je herkennen aan verschillende symptomen, waaronder:

  • Vaginale droogheid
  • Een verminderd libido
  • Stemmingswisselingen
  • Somberheid en angst
  • Slaapproblemen
  • Constante trek (vooral in koolhydraten) en gewichtstoename
  • Opvliegers
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Vermoeidheid
  • Een droge huid

Oestrogeen tekort aanvullen

Sommige vrouwen kiezen ervoor om tijdens de overgang een oestrogeen tekort aan te vullen door middel van hormoontherapie. Dat kan onder andere met pleisters, tabletten, gel of crème, en sprays. Als je interesse hebt in hormoonsuppletie therapie, overleg dan met je huisarts of een andere specialist. Dan kunnen jullie samen kijken of hormoontherapie de juiste stap is voor jou.

Je kunt je lijf ook ondersteunen door je voeding wat aan te passen. Vezels, groente en fruit stimuleren een gezonde hormoonbalans, vooral als je bewerkte voeding juist laat staan. Koffie, alcohol en suiker kunnen de hormoonbalans verstoren, dus beperk je inname daarvan.

Fyto-oestrogenen bij een oestrogeen tekort

In sommige voedingsmiddelen zitten zogeheten fyto-oestrogenen, plantaardige oestrogenen die de werking van ons lichaamseigen oestrogeen kunnen nabootsen bij een oestrogeen tekort. Je vindt deze fyto-oestrogenen in zo’n 300 verschillende plantaardige voedingsmiddelen, vooral in lijnzaad, sojabonen, tofu, tempeh en miso pasta. Onderzoek heeft laten zien dat fyto-oestrogenen opvliegers kunnen doen afnemen tijdens de overgang. Je doet er dus goed aan om meer voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten op het menu te zetten tijdens de overgang.

Misschien vind je dit ook leuk

Ready to try Aurum for yourself?