De overgang is een natuurlijk proces dat alle vrouwen op een bepaald punt in hun leven doormaken.
De overgang markeert het einde van de vruchtbare fase van je leven en kan gepaard gaan met verschillende fysieke en mentale symptomen. Veel vrouwen vragen zich op een gegeven moment af of ze al in de overgang zijn en zo ja, hoe ver ze dan zijn. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of omdat ze bepaalde klachten ervaren. Om je te helpen die vragen te beantwoorden, bespreken we hieronder de verschillende fasen van de overgang. Ook vertellen we je over (pre)menopauze tests.
Eerste symptomen overgang
De eerste fase van de overgang wordt de peri- of premenopauze genoemd. Deze fase begint een paar jaar vóór de laatste menstruatie – de precieze duur van de fase en de leeftijd waarop ‘ie begint verschilt per vrouw. De aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen begint in deze fase te fluctueren. Daardoor kun je de eerste overgangssymptomen gaan ervaren. Denk aan opvliegers, een onregelmatige cyclus, een zwaardere of juist lichtere menstruatie, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Er zijn ook vrouwen die vrijwel niets merken in de premenopauze. Het is fijn om met vrouwen in je omgeving te praten over de overgang, maar vergelijk jezelf niet te veel met anderen om te achterhalen waar jij in de overgang bent. Elk lijf is uniek en bij iedereen verloopt de overgang weer anders.
Menopauze en postmenopauze
Na de premenopauze vindt uiteindelijk de laatste menstruatie plaats, de menopauze. Als je eenmaal een jaar niet ongesteld bent geweest, begint de postmenopauze. Gemiddeld is dat rond een leeftijd van 51 jaar, maar elke vrouw is anders. In deze laatste fase van de overgang zijn je hormoonlevels wat stabieler maar is je lichaam nog flink aan het wennen aan alle veranderingen. Daardoor kun je ook in deze fase nog wat overgangsklachten ervaren, zoals opvliegers en slaapproblemen. Dat kan een paar maanden tot een paar jaar duren. Je zult na de menopauze waarschijnlijk ook veranderingen opmerken in je lichaam die blijvend zijn (tenzij je bijvoorbeeld hormoontherapie inzet). Daarbij kun je denken aan:
- Een drogere, minder elastische huid en droger haar
- Vaginale droogheid en daardoor eventueel pijn tijdens seks
- Gewichtstoename (je stofwisseling gaat langzamer en je lichaam maakt meer vetweefsel aan om te compenseren voor de verminderde aanmaak van oestrogeen)
- Spier- en gewrichtsklachten door verminderde spiermassa en botontkalking
Overgang test
De meeste vrouwen vinden het fijn om op tijd te weten hoe het er voor staat met hun hormoonbalans en of ze al in de overgang zijn. Ze willen zich graag voldoende kunnen informeren, de nodige aanpassingen in hun leefstijl maken en medisch advies kunnen inwinnen over bijvoorbeeld hormoontherapie of supplementen.
Gratis premenopauze test
Een premenopauze test of overgang test kan je helpen om wat meer duidelijkheid te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld deze gratis online premenopauze test doen, of, als je een stap verder wilt gaan, een premenopauze test kopen bij de drogist.
FSH test
Een test van de drogist meet de waarde van FSH (follikel stimulerend hormoon) in je lichaam via je urine. Een verhoogd FSH-niveau kan erop wijzen dat je in de overgang bent, maar er kunnen ook andere redenen zijn dat je FSH verhoogd is. Raadpleeg dus je huisarts of een andere medische professional voor eventueel nader onderzoek en advies als je vermoedt dat je in de overgang zit.